Kalandozó

Irodalmi és más írott forrásaikon, művészeti alkotásaikon keresztül jól ismerjük az ókori görögök történelmét, társadalmát, művészetét és ezek sokat elárulhatnak hétköznapi életükről, szokásaikról, hiedelmeikről is. A szónokok, filozófusok, drámaírók művei számos apró részletet és mozzanatot őriztek meg az ókori görög hétköznapok világáról. Legalább ilyen érdekesek a görög kultúra múzeumokban őrzött tárgyi emlékei is, amelyek egykor használati tárgyak voltak és gyakran díszítették azokat a mitológia mellett a mindennapi életből vett jelenetekkel.

Az ókori görögök nem alkottak egységes államot, főleg önálló városállamokban (poliszokban) éltek a Balkán-félsziget déli részén és a Földközi-tenger medencéjének tengerparti területein. Ezeket az egymástól távoli közösségeket közös isteneik, ünnepeik, nyelvük és művészetük kovácsolta össze, ez azonban nem jelentette azt, hogy mindenhol teljesen ugyanúgy éltek, ugyanúgy töltötték szabad idejüket és ugyanolyan tárgyakat használtak.

Kíváncsi vagy hogyan töltötték hétköznapjaikat a poliszok lakói? Mit viseltek, hogyan szórakoztak és sportoltak? Ezen a virtuális túrán számos kérdésedre választ találhatsz.

 

A túraútvonal létrehozói