Mágikus gemma varázsszöveggel

Méret
2,9 x 2,4 cm
Datálás
2. század második fele – 3. század első fele
Anyag
Ábrázolás
Felirat
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
53.168
Azonosító
Hyp-1012
Állapot
A szélek néhány helyen csorbák, középen megrepedve.
Bibliográfia
Nagy Á. M., ÉM 2004 nyár; Nagy Á. M., in AA 1992/1 (1992)

Kalcedónból faragott, előoldalán enyhén, hátoldalán erősebben domború, ovális gemma. Előoldalának középét álló, balra forduló sas díszíti, csőrében koszorúval. Körülötte négy sorban görög feliratot véstek fel, amely a hátoldalon tíz sorban folytatódik. Hozzávetőleges fordítása: Angelos Iaó, adj Asklépiakosnak teljes sikert, erőt; tedd elbűvölővé az első angyalokkal, a középső angyalokkal és az utolsó angyalokkal egész életére; védd meg a testét, Abrasax, Da(mnamene)u, mindig!

A varázsgemmákat a római császárkorban készítették, elsősorban a Földközi-tenger keleti medencéjében, így Egyiptomban is. A meghatározott előírások szerint elkészített és beavatott gemmákat amulettként használták. Ez a gemma egy bizonyos Asklépiakos számára kért védelmet a napistentől, akinek éppen a sas az egyik szimbóluma.

Leírását lásd a Campbell Bonner Magical Gems Database felületén. Az adatbázis a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményében készül. Célja, hogy összegyűjtse a világ különböző gyűjteményeiben őrzött varázsgemmákat.

Túrák