Ophelimus fogadalmi gemmája

Tárgytípus
Méret
3,27 x 4,28 cm
Datálás
Kr. u. 1–3. század
Anyag
Felirat
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
2002.6.A
Azonosító
Hyp-1038
Állapot
Egyik széléből egy kis darab letörött.
Bibliográfia
Nagy Á. M., in Eirene 36 (2000), 134–146; Nagy Á. M., ÉM 2004 nyár

Ez a vörös jáspis gemma felirata alapján fogadalmi ajándék lehetett, amelyet egy Ophelimus nevű férfi egy isteni álom hatására ajánlott fel. A feliratban összefoglalt történetet elbeszélő, teljesen egyedi képsorozat már a mágia világába vezet. A férfi álmában megjelenő istent a gemma közepén lévő nyitókép ábrázolja: jobbját a megszólítás gesztusára emeli, baljában égő fáklyát tart, alakja nagyobb az alatta lévőknél. Az isten tanácsot ad a térdelő Ophelimusnak, amelynek nyomán ő imával járul Hekaté, a varázslóistennő elé, akit hármas alakjában, kezében két-két ostorral, tőrrel, illetve lefordított, égő fáklyával ábrázoltak. Ezt követően Ophelimus áldozatot mutat be egy oltárnál, s minthogy az ima és az áldozat kedves az istennőnek, teljesíti a hozzá intézett kérést. Hogy ez mi lehetett, azt a nagyméretű, önmagában is egyedülálló zárójelenet mutatja meg. Három nőalak köszöntve vesz körbe egy test nélküli fejet, ami a legvalószínűbb értelmezés szerint egy segítő daimón ábrázolása.
A gemma vésete olyan, mágikus szakkönyvekben fennmaradt varázslatokkal mutat hasonlóságot, amelyekben istenek (köztük Hekaté) ajándékoznak meg valakit védelmező, ellenségeinek ártó démoni szövetségessel.

A gemma leírását lásd a Campbell Bonner Magical Gems Database felületén. Az adatbázis a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményében készül. Célja, hogy összegyűjtse a világ különböző gyűjteményeiben őrzött varázsgemmákat.