Erós alakú függő

Tárgytípus
Méret
magasság: 2,46 cm; súly: 3,49 g
Datálás
Kr. e. 3. század (?)
Anyag
Ábrázolás
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
52.215
Azonosító
Hyp-1726
Állapot
A figura jobb lábfeje és bal kézfeje letört.
Bibliográfia
Szilágyi J. Gy., Antik Gyűjtemény, 72; Szilágyi J. Gy., Ancient Art, 80; Ráth György et al. 1902–1912, vol. III, 44, fig. 6; Szilágyi J. Gy. 1988a, 68, no. 54; Pulszky 1874, 41

A mintegy 2,5 cm-es figura úgy tűnik egy darabból öntött, csupán a karokat és a szárnyat készítették külön. A karokat vastag drótból a vállnál forrasztották a testhez. A kézfejeket a drót végének laposra kalapálásával alakították ki. A szárnyat lemezből vágták ki, a tollakat cizellált vonalakkal mintázták meg rajta. Az arc és a haj részleteit szintén cizellálással alakították ki. A testen átvetett szőlőindát szalagcsavart filigrándrót mellé hármasával elhelyezett granulátumok jelzik. A szárny hátuljára vastag drótból hajlított kampót forrasztottak a figura felfüggesztésére.

Az Erós-figura jobb lábával kissé előrelép, jobb kezét vállához emeli, balját a csípője mellett tartja: valószínűleg táncol. A hellénisztikus korban gyakran előfordul, hogy fülbevalók korongjára csüngőként szárnyas, repülő vagy táncoló Erós-figurákat függesztenek. Ez a darab azonban mérete és tömege miatt nem lehetett fülbevaló tartozéka, valószínűbb, hogy nyakláncra fűzték.