Diszkoszt tartó kéz

Tárgytípus
Kultúra
Méret
18,2 × 25,6 × 8,7 cm
Datálás
1–2. század
Leltári szám
50.389
Azonosító
Hyp-3159
Állapot
Pentélikoni márvány, lásd az anyagvizsgálat eredményét. Töredék. A csukló, négy ujj utolsó ujjpercei és a diszkosz fele hiányzik.
Bibliográfia
Oroszlán–Dobrovits 1947, 50, no. 29; Vanhove 1992, 301, no. 166 (Nagy Á. M.)

Diszkoszt tartó atléta szobrának töredéke: csak a bal kéz és a diszkosz alsó fele maradt meg. Az enyhén elforduló hüvelykujj pozíciója és a kézfej izmainak megfeszülése alapján az atléta pihenő tartásban, leeresztett kézben tarthatta a diszkoszt. A szobor talán Naukydés Diszkoszt tartó atlétája (Diskophoros) körébe tartozott, és a Kr. e. 5. század végén készült görög szobor császárkori feldolgozása lehetett, hasonlóan a frankfurti Liebighaus épen fennmaradt példányához.

A Danielle Decrouez (Muséum d'histoire naturelle, Genève, Suisse) és Karl Ramseyer (Institut für Geologie, Universität Bern, Switzerland) által végzett anyagvizsgálatok eredménye alapján a szobor pentélikoni márványból készült. Az analízis részletes eredményeit lásd itt

A szobor korábban a berlini múzeum anyagába tartozott. Az I. világháború után – a múzeum néhány további darabjával együtt – kiárusították, így került Meller Simon gyűjteményébe, majd a Szépművészeti Múzeumba. 

Túrák