Fogadalmi dombormű töredéke: vadászó lovas ifjú

Kultúra
Méret
23,5 × 14,7 × 3,5 cm
Datálás
Kr. u. 3. század első fele
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
50.402
Azonosító
Hyp-3171
Állapot
Két darabból összeillesztett töredék; csak a dombormű jobb oldala maradt meg.
Bibliográfia
Szilágyi J. Gy., Antik Gyűjtemény, 172–173; Szilágyi J. Gy., Ancient Art, 196; Oroszlán–Dobrovits 1947, 10, no. 7c; Mihailov, in BullMusHong 60–61 (1983), 24, 171, no. 5, fig. 22; Szilágyi J. Gy., ÉM 2008 tavasz

A töredékes reliefen egy sikeres vadászatról visszatérő lovas ifjú látható. Tunicát és chlamyst visel, kezében az elejtett zsákmányt (őzet vagy nyulat) tartja; középen elválasztott haja hullámos. A ló alatt két irányból egy-egy kutya ugrik a vadra. A ló jobb mellső lábával egy szögletes oltár vagy emelvény fölé lép, amelyen kisebb méretű, chitónt és köpenyt viselő nőalak áll. 

A vadászó lovas ifjú képtípusa általánosan elterjedt a görög és a római kultúrában. Különösen népszerű volt a Balkán-félsziget északi részén és Kis-Ázsiában, nem köthető egyetlen ókori néphez sem (értelmezéséről lásd Szilágyi János György írását). A vadászó lovas héróikus alakja tehát a férfihoz méltó élet egyik fő formáját szimbolizálja. Fogadalmi domborműveken és sírsztéléken egyaránt gyakori volt.

A dombormű alsó részén görög felirat nyomai.

A Danielle Decrouez (Muséum d'histoire naturelle, Genève, Suisse) és Karl Ramseyer (Institut für Geologie, Universität Bern, Switzerland) által végzett anyagvizsgálatok eredménye alapján a dombormű ismeretlen eredetű fehér márványból készült. Az analízis részletes eredményeit lásd itt.