Etruszk Negau-típusú sisak

Tárgytípus
Kultúra
Méret
20 × 23,2 cm
Datálás
Kr. e. 6. század második fele
Anyag
Készítési hely
Leltári szám
8449
Azonosító
Hyp-3281
Bibliográfia
Szilágyi J. Gy., Antik Gyűjtemény, 132; Szilágyi J. Gy., Ancient Art, 150–151; Mazzoli–Naso, in BullMusHong 112–113 (2010), 52–54, 222–223, no. 2; Egg 1986, no. 174, pl. 103

Bronzsisak, melynek felső részét középen borda osztja ketté, az alsó sisakrész homorú, a perem vízszintes. A homorú rész tetején egy lyuk, a plasztikus rátétet rögzítő, mára elveszett szegecs helye. A sisakperem vízszintes részén kétoldalt lyuk; a függőlegesen hármas bordázott dísz fut körbe, a két szélső borda rovátkolt. 
A sisak a Negau-típus Volterra-variánsához tartozik (lásd a Gyűjtemény ebbe a variánsba sorolt másik sisakját). Jellemző formajegyei a széles perem, a homorú alsó és a magas felső sisakrész. Gyakori, hogy a homlokrészre elöl bronz plasztikus oroszlánfejet, hátul pedig lóprotomét rögzítettek – ezek helyét ezen a sisakon lyuk jelzi. A sisakokat öntötték, majd kikalapálták. A peremükre alul lapos, végiglyukasztott bronzkarikát erősítettek a sisakbélés rögzítésére.
A Negau-típusú sisakok legfontosabb lelőhelyei Közép-Itáliában – Etruriát nem számítva – az adriai partvidéken húzódnak, Apuliától a Molise-Abruzzo-Marche útvonalon át egészen Romagnáig.
A sisakot a Kr. e. 6. század második felére keltezik, feltételezhetően volterrai műhelyben készült.

Túrák