Boiótiai lécidol

Tárgytípus
Méret
magasság: 15,6 cm
Datálás
Kr. e. 6. század második negyede
Anyag
Készítési hely
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
T.2
Azonosító
Hyp-3818
Állapot
A polos hátul sérült.
Bibliográfia
Szabó M. 1986, 61, fig. 68–69; Oroszlán 1930, 61, A.7; Szabó M. 1994, 60, 67, fig. 68–69; Müller, in Ókor 2 (2009), fig. 1; Bencze, ÉM 2014 ősz, fig. 1; Bencze, in Ókor 3 (2014), fig. 1

A sötétbarna fényes bevonattal, ún. firniszfestéssel díszített lécszerűen lapos nőalak szobra a Kr. e. 6. századi boiótiai agyagplasztika legnépesebb csoportját alkotó "madárarcú pappas"-ok  közé tartozik. A pappas szó újgörögül pópát jelent; ezt az elnevezést a szobrocskák az orthodox pópákéhoz hasonló magas fejdísz (polos) miatt kapták. A polos elülső részén gyakran plasztikusan megmintázott vagy csupán festéssel jelölt spiráldísz jelenik meg.
A szobor az ún. kanonikus álló pappasok típusába tartozik, amelyre az jellemző, hogy a madárcsőrre emlékeztető arc közvetlenül a polos spiráldísze alól ugrik ki (lásd a Gyűjtemény ebbe a csoportba tartozó másik darabját). A szemet és a hajat a nyak két oldalán festés jelöli. A lapos testen a karok csupán jelzésszerűen vannak megmintázva, kissé befelé hajlanak. A ruha festett díszítése a csoportba tartozó darabok többségén egységes: nyakék gránátalma formájú függővel, egy vagy több vízszintes mintasávból álló melldísz, öv lecsüngő szalagokkal és alsó szegélydísz. A szobrocska a többsávos melldíszítés szép példája: három különböző mintasor-variáns – rácsminta, meanderszalag és háromszögsor – jelenik meg az idol díszítésén.
A típus darabjai a Kr. e. 6. század második negyedére keltezhetők.

Lexikon
Túrák