Nero császár mellszobra

Tárgytípus
Kultúra
Méret
magasság: 60 cm
Datálás
130–140 körül (büszt). Az antik fejtöredék a korai császárkorban készülhetett.
Leltári szám
8351
Azonosító
Hyp-3846
Állapot
Afyoni márvány, lásd az anyagvizsgálat eredményét. A fej és a torzó különböző anyagból készült, és eredetileg nem tartozott össze. A fej két részből van összeillesztve. Az alsó rész ókori, de a felületét – a hátsó rész kivételével – a modern korban jelentősen átfaragták. A felső rész posztantik. A büszt ókori, számos helyen kisebb kiegészítésekkel.
Bibliográfia
Goette, ÉM 2012 ősz; Goette, in Ókor 4/4 (2012)

A büszt fiatal férfit ábrázol, aki tunicát és a jobb vállán kerek ruhakapcsoló tűvel (fibula) megtűzött hadvezéri köpenyt (paludamentum) visel. A haj előre fésült és lépcsőzetesen sorba rendezett tincsekben keretezi a sima, fiatal arcot. Ez a frizura Nero császár (Kr. u. 54–68) portréit jellemzi.

A büszt jóval későbbi: formája és stílusa alapján 130–140 körül készült. A paludamentum jelzi: császár mellképe volt, mert a római császárkorban csakis uralkodókat ábrázoltak vezéri köpennyel. A mellkép eredetileg nem lehetett Nero képmása; a császár megölése után után eltörölték az emlékét, és összetörték a szobrait. A zsarnok uralkodó arcképét tehát a modern korban illesztették a büsztre.

A Danielle Decrouez (Muséum d'histoire naturelle, Genève, Suisse) és Karl Ramseyer (Institut für Geologie, Universität Bern, Switzerland) által végzett anyagvizsgálatok eredménye alapján a büszt afyoni márványból készült. Az analízis részletes eredményeit lásd itt.