Síremlék tropaionnal

Kultúra
Méret
56,5 × 31,5 × 23 cm
Datálás
Kr. u. 1. század vége
Felirat
Lelőhely
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
4830
Azonosító
Hyp-3888
Állapot
Padova-Velence környéki mészkő, lásd az anyagvizsgálat eredményét. Felülete lekopott, elmállott és több helyen megcsonkult.
Bibliográfia
Szilágyi J. Gy., Antik Gyűjtemény, 166; Szilágyi J. Gy., Ancient Art, 189; Hekler 1929, 114, no. 105; Wollanka 1912, 126, no. 109

Mészkőből faragott római sírkő. A szentély alakú, oromtetős fülkében férfialak domborműve látható. Ruházata és szakálla jelzi: "barbárként" ábrázolták. Kezét hátrakötözték a mögötte felállított tropaionhoz, amelyre sisakot és gall pajzsokat faragtak. A férfi tehát hadifogoly. A fülke tetején egy-egy hímoroszlán látható.

A sírkő alján olvasható felirat szerint egy Silene nevű nőnek állították. Neve arra utal, hogy rabszolga lehetett. A sírkőn ábrázolt jelenet és az elhunyt közötti kapcsolat azonban egyelőre nem értelmezhető. Talán a hozzátartozók egy már elkészült sírkövet választottak ki az elhunyt Silene számára.

A Danielle Decrouez (Muséum d'histoire naturelle, Genève, Suisse) és Karl Ramseyer (Institut für Geologie, Universität Bern, Switzerland) által végzett anyagvizsgálatok eredménye alapján a a sztélé Padova-Velence környéki mészkőből készült. Az analízis részletes eredményeit lásd itt.