Férfi mellszobra

Tárgytípus
Kultúra
Méret
55,5 × 43 × 28 cm
Datálás
Kr. u. 2. század második negyede
Ábrázolás
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
4809
Azonosító
Hyp-3900
Állapot
Thasosi márvány, lásd az anyagvizsgálat eredményét. A bal vállnál nagyobb rész hiányzik. A fej kettéhasadt, de lényegében hiánytalan. Keresztirányú repedés a jobb mellnél, kisebb sérülések az arcon. A talapzat csonka. Az orr modern kiegészítés.

Szakállas férfi mellképe. A keskeny büszt formája a Kr. u. 2. század elejére jellemző. A férfi rövid frizurát visel, amelynek a homlokfürtjeit a többinél gondosabban dolgozták ki; a portré tehát szemköztnézetre van komponálva (bizonyára fülkében állt). A hajtincsek előre vannak fésülve – ez a hajviselet Traianus császár uralkodása (Kr. u. 98–118) idején volt a férfiportrék szokásos motívuma. A szakáll viszont csak Traianus utóda, Hadrianus (117–138) idején jött divatba. Ezek alapján a büszt Hadrianus uralkodásának korai időszakában keletkezhetett.

A mellkép ruhátlanul ábrázolja a férfit, az alján pedig leveleket látunk – mintha a képmás egy növény kelyhéből nőne ki. Mindkét vonás főleg a halotti képmások jellemzője.

Az arc finom belső plasztikája, valamint az orr és a szájzug vonalát összekötő erős ránc jelzi: a portré idős férfinek állít emléket.

A Danielle Decrouez (Muséum d'histoire naturelle, Genève, Suisse) és Karl Ramseyer (Institut für Geologie, Universität Bern, Switzerland) által végzett anyagvizsgálatok eredménye alapján a büszt thasosi márványból készült. Az analízis részletes eredményeit lásd itt.