Eudoxos képmása

Tárgytípus
Méret
26 × 24,5 × 11 cm
Lelőhely
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
4778
Azonosító
Hyp-417
Állapot
Pentélikoni márvány, lásd az anyagvizsgálat eredményét. A dombormű fent és jobboldalt csonka. A férfialak feje, jobbkeze és lábfeje hiányzik. Nagyobb sérülés a jobb térd alatt és a jobb vállon.
Bibliográfia
Szilágyi J. Gy., Antik Gyűjtemény, 66; Szilágyi J. Gy., Ancient Art, 74

Egyszerű, négyszögletes kőtömbön ülő, himationba burkolt férfialak. Két lábát keresztberakja, felsőteste előrehajlik. Ölében tartott jobbjában irattekercs, bal karja a combjára támaszkodik, s talán tanító mozdulattal egészíthető ki (esetleg botot tartott a kezében). Hosszú szakálla a filozófus-ábrázolások hagyományát követi, testtartása a tanító szellemi erőfeszítését fejezi ki. A rávésett felirat tanúsága szerint Eudoxost ábrázolja. Vele szemben – a tanítómesteri testtartás alapján – egy rá figyelő tanítvány lehetett. Alighanem összetartozik egy további, a római Nemzeti Múzeumban őrzött domborművel, amely Anaximandrost ábrázolja. A darab lelőhelye Rómának az a része, ahol az ókorban Maecenas kertje volt, az viszont egyelőre bizonyíthatatlan feltevés, hogy a dombormű az augustusi kultúrpolitika irányítójának gyűjteményébe tartozott volna.

A Danielle Decrouez (Muséum d'histoire naturelle, Genève, Suisse) és Karl Ramseyer (Institut für Geologie, Universität Bern, Switzerland) által végzett anyagvizsgálatok eredménye alapján a dombormű pentélikoni márványból készült. Az analízis részletes eredményeit lásd itt.

Lexikon