Athéni női fej alakú oinochoé

Tárgytípus
Méret
magasság: 18,8 cm
Datálás
Kr. e. 480–470 körül
Anyag
Ábrázolás
Készítési hely
Leltári szám
99.1.A
Azonosító
Hyp-4082
Bibliográfia
Beazley, in JHS 49 (1929); Beazley 1963, 1539–1544; Lissarrague, in Source 15/1 (1995); Szilágyi J. Gy., Antik Gyűjtemény, 49, fig. 29; Szilágyi J. Gy., Ancient Art, 55, fig. 29

Női fej alakú oinochoé, lóhere alakú kiöntővel és a száj fölé ívelő rúd-füllel. A nyak alatt kiszélesedő alja alul sima. A  szembenéző női arcot három sorban rátett pontokkal jelzett hajcsigák keretezik. Több technika egyesítésével készült: az arcot negatív formából mintázták, a testet részben korongon formálták, borostyán-koszorúját a fekete mázra festették fehér színnel. Fekete festés látható a nyakon, a kiöntőn, az edényfülön, a fej hátsó részén, a talp szélén és a a szemek körvonalán. Fehér a borostyánkoszorú a fejen, a szemek fehérje és a két hajfürtsor közti koszorú. Vörös nyomai a hajcsigákon, homlokon és orrlyukakban.
Kr. e. 510–500 körül az athéni Charinos iskola fazekasai kezdték meg az emberi fej formájú ivóedények (oinochoék és kantharosok) készítését. (Korábban már a keleti görög térségben és Korinthosban is készítettek többek közt női fejet formázó kisebb parfümös edénykéket, aryballosokat.)
A váza a női fejet formázó athéni oinochoék egyik legnépesebb csoportjába tartozik, melyeknek fő jellegzetességük a pontokkal jelzett, homlokot keretező többsoros göndör haj. A csoport legkorábbi darabjait a késő-archaikus korra keltezik. A késői példányokon az arc és a nyak megnyúlnak, a mosoly halványabb. A női fejet ábrázoló oinochoék nagy száma a nők italáldozatokon és symposionokon betöltött szerepére utalhat, ami a bor felszolgálása volt – a tárgy és a női szerep ebben a formában egyesült.