Ciprusi csőrös kancsó

Méret
magasság: 19,4 cm
Datálás
Kr. e. 1800–1650
Leltári szám
T.809
Azonosító
Hyp-59
Állapot
Ép, a festés erősen kopott.
Bibliográfia
Csornay 2000, 28, no. 25, pls. IX, XXXV; Szilágyi J. Gy., Antik Gyűjtemény, 11; Szilágyi J. Gy., Ancient Art, 11; Szilágyi J. Gy. 1948, 8.1, no. 10

A gömbös testű, lekerekített aljú, talpnélküli, hosszú csőrös kiöntővel rendelkező edény formája leginkább a tökhéjból készült edényekre emlékeztet. Az edényfül tetején elnagyoltan mintázott plasztikus állatfej látható, középen talán az állat szemét megjelenítő apró furattal. Az edény nyakának és vállának találkozásánál, valamint a nyakon, a kiöntőnél két sorban egymás felett egy-egy pár kisméretű, átfúrt fül helyezkedik el, amelyek méretük alapján kizárólag vékony zsinór átvezetésére szolgálhattak. A zsinórrögzítésre szolgáló fülek azt mutatják, hogy az edényt eredetileg felfüggesztve tárolhatták, amire közvetve az is utal, hogy az edénynek nincsen talpa, és a lekerekített aljon nem áll meg. Az edény teljes felületét fekete színű festett díszítés borítja. A nyakon sűrűn egymás fölött elhelyezett vízszintes vonalak futnak körbe, a kiöntő vonalában egy, a nyak teljes hosszában végighúzódó függőleges vonallal elválasztva. A vállon a test ívét követő függőleges sávok, az edény alján pedig keresztvonalakkal átvágott vízszintes hullámvonalak láthatók.
Az edény díszítése alapján az úgynevezett ’fehér festett áru’ típusába sorolható és a ciprusi középső bronzkor II. – III. fázisába tartozik.