Női protomé boiótiai műhelyből

Tárgytípus
Méret
magasság: 25 cm
Datálás
Kr. e. 5. század közepe
Anyag
Készítési hely
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
T.72
Azonosító
Hyp-6354
Bibliográfia
Szabó M., in BullMusHong 43 (1974), 20, 134–135, fig. 14–15; Croissant 1983, 341

Női protomét ábrázoló terrakotta, két sorba rendezett, göndör hajfürtökbe szedett frizurával, fején fejdísszel és fátyollal. Fülében nagy korong alakú fülbevalók. Tetején függesztőlyuk, mely a falra való erősítést szolgálhatta. Negatív formából készült, hátul üreges. Helyenként fehér alapozófestés, valamint piros és sárga festéknyomok.
A Kr. e. 6–5. század fordulóján Boiótiában feltűnő terrakotta típusok közé tartoznak a keleti görög eredetű protomék leszármazottai. Boiótiában a Kr. e. 5. század második felének egyes protomé változatai lapos mellrészűek, ami a keleti görög eredetről tanúskodhat (lásd a Gyűjtemény keleti görög műhelyből származó protoméját). A vállak és a mellek plasztikus megmintázásának hiánya miatt, ezeket a protomékat a keleti görög protomék megváltozott arányú, helyi készítésű leszármazottainak tartják (lásd a Gyűjtemény másik boiótiai női protoméját).
Ez a protomé a gömbös frizurájú boiótiai protomék fiatalabb képviselője, készítési helyét Tanagrára lokalizálják. A gömbös frizura is a protomé helyi, boiótiai készítését erősíti. (A frizurának nincsenek párhuzamai a keleti görög területeken, ám Boiótia mellett előfordulnak még Olynthosban és Thasoson.)