Feketemázas skyphos

Tárgytípus
Kultúra
Méret
magasság: 5,6 cm; szájátmérő: 8,1 cm
Datálás
Kr. e. 5. század
Anyag
Készítési hely
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
50.605
Azonosító
Hyp-6718
Állapot
Ragasztva. Az egyik fül nagy része és a test kisebb részei kiegészítve.

Rendkívül finom, vékony falú kis skyphos. Alul párnás, kónikus talpú, oldala ívelt. Teste a perem felé közeledve kissé behúzott. Pereme alatt két vízszintesen elhelyezkedő rúd-fül. Az edényt kívül-belül fekete máz borítja. Az edény külső alja függőleges vonalkázással díszítve, a fülek alatt kettős járulékos vörössel festett vonal. 
A feketemázas kerámia a Kr. e. 6. század közepén jelent meg Athénban, és a tengeri kereskedelemnek köszönhetően szerte a Mediterráneumban elterjedtté vált. A csillogó, fényes fekete felületű vázák repertoárja zárt és nyitott edényformákat is egyaránt tartalmaz (lásd például a Gyűjtemény athéni oinochoéját és feketemázas talpas tálját). A feketemázas kerámiát egykor importként megismerő területek, egy idő után helyi műhelyeikben maguk is utánozni kezdték, vagy alkalmazták a technikát saját edényformáikra. (Vesd össze a dél-itáliai feketemázas skyphosszal!)
A skyphos-formát az athéni vázakészítők a korinthosi kerámiából vették át, ám kisebb változtatásokkal készítették. A korinthosi skyphosokhoz képest az athéni forma ebben az időszakban vastagabb fallal, vaskos talpgyűrűvel, zömök, erős fülekkel rendelkezik. Ezt az attikai típust a Kr. e. 6. század közepétől gyártották, kifejlett formáját a Kr. e. 5. század közepére érte el. (Egy másik jellemző skyphos-formához lásd a Gyűjtemény feketemázas skyphosát!)
A skyphos athéni műhelyben készült a Kr. e. 5. században és minden bizonnyal importáruként került Szicíliába.

Túrák