Komédiaszínész: öreg dajka

Tárgytípus
Méret
magasság: 9 cm
Datálás
Kr. e. 400–375
Anyag
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
T.310
Azonosító
Hyp-6779
Állapot
Ép.
Bibliográfia
Oroszlán 1930, 84, no. E 110; Oroszlán in JbMBK 9 (1937–39), 220, no. 3, fig. 3; Green, in BICS 27 (1980), 123, pl. 5 a

A görög középkomédia egyik karakterét, egy idős dajkát ábrázoló szobrocska téglaszínű agyagból, negatív formából készült, belseje üreges, alja nyitott. Felszínén fehér és vörösesbarna festéknyomok figyelhetők meg.

A ráncos öregasszony-maszkot és hosszú chitónt viselő színész köpenybe burkolózik, amelyet fátyolként a feje tetejére húzott, ruhája alatt jobb kezét az arcához emeli, bal karjában bepólyált, sapkás csecsemőt tart. Kidudorodó hasa a komédiaszínészek által viselt, kitömött alsóruhára utal: a nagyméretű phallosszal ellátott alsóruha a férfi karakterek esetében részben vagy teljesen fedetlen volt, de mivel egy színész több szerepet is eljátszott egy-egy darabban, a női karakterek ruháját is erre a kitömött aláöltözetre vették fel.

A negatívból készült terrakotta egy olyan sorozatba tartozik, amelynek több példánya is ismert: például a British Museumban és a Metropolitan Museumban is őriznek egy-egy hasonló darabot. Az utóbbi egy 14 színészszobrocskából álló együttes része, amely állítólag egy Kr. e. 4. századi attikai sírból került elő.