Komédiaszínész: fiatal nő

Tárgytípus
Méret
magasság: 8 cm
Datálás
Kr. e. 400–375
Anyag
Korábbi gyűjtemény
Leltári szám
T.312
Azonosító
Hyp-6789
Állapot
A talapzat egyik sarka letörött, egyébként ép.
Bibliográfia
Oroszlán 1930, no. E 117; Oroszlán in JbMBK 9 (1937–39), 220, no. 4, fig. 4; Green, in BICS 27 (1980), 123, pl. 5 b

A téglaszínű agyagszobrocska a görög középkomédia egyik karakterét, egy fiatal nőt ábrázol. Az alacsony talapzaton álló kisplasztika negatív formából készült, belseje üreges, alja nyitott. A felszínén fehér alapozó festés nyomai láthatók; erre a rétegre vitték fel a terrakotta színes festett díszítését.

A fiatal női maszkot és hosszú chitónt viselő színész köpenybe burkolózik, amelyet fátyolként az arca elé húz; gyakran hasonló módon csavarják magunk köré himationjukat az úgynevezett Tanagra nőalakok is. Kidudorodó hasa miatt terhesnek tűnhet, ám valójában a komédiaszínészek által viselt, kitömött alsóruha tűnik át az öltözetén. A nagyméretű phallosszal ellátott alsóruha a férfi karakterek esetében részben vagy teljesen fedetlen volt, de mivel egy színész több szerepet is eljátszott egy-egy darabban, a női karakterek ruháját is erre a kitömött aláöltözetre vették fel.

A negatívból készült terrakotta egy olyan sorozatba tartozik, amelynek több példánya is ismert: például a Louvre-ban, a British Museumban és a Metropolitan Museumban is őriznek egy-egy hasonló darabot. Az utóbbi egy 14 színészszobrocskából álló együttes része, amely állítólag egy Kr. e. 4. századi attikai sírból került elő.