Bikafejes rhyton

Tárgytípus
Kultúra
Méret
hosszúság: 21,1 cm
Datálás
Kr. e. 4. század utolsó negyede – 3. század eleje
Anyag
Ábrázolás
Készítési hely
Leltári szám
50.527
Azonosító
Hyp-6795
Állapot
A fülek és az egyik szarv letörve.
Bibliográfia
Szilágyi J. Gy., CVA Hongrie 2, 67, pl. 27.1–2; Hoffmann 1966, 23, no. 91, A25; Oroszlán, in JbMBK 8 (1935–36), 13, fig. 3

Tölcséres, kihajló és profilált szájperemben végződő rhyton, amelynek másik vége plasztikusan mintázott bikafejben végződik. Két rövid szarva hátrafelé görbül, a fülei elállnak. A szemeket és az orr végén található szőrcsomókat bekarcolásokkal formázták meg. Alul emelt peremű nagy szalagfül húzódik.
A rhytonok általában hajlított szarv formájú ivóedények voltak, egyik végükön széles szájjal, ami beöntő nyílásként funkcionált, másik végükön pedig plasztikai díszítéssel, legtöbbször állatfejjel. Az állatfej végén, általában a szájnál található egy kis nyílás, ami az edényben lévő ital kiöntésére szolgált. Az edénytípus a perzsa művészetből, a Kr. e. 5. században a görög művészetbe beáramló hatások példája.
Az ókorban a rhytonok készítésekor csak az állatfejet mintázták negatívból, ahogy ezen a darabon is megfigyelhető, a nyakrészt korongon készítették. Vesd össze a Gyűjtemény kosfejes rhytonhoz tartozó negatív formájával!
A tárgy apuliai műhelyben készült, a Kr. e. 4. század utolsó negyede és a 3. század eleje között.
A tárgy adatlapját lásd a Beazley Archive oldalán.

Túrák