Etruszko-korinthosi olpé

Kultúra
Méret
magasság: 21,1 cm
Datálás
Kr. e. 7. század vége – 6. század eleje
Anyag
Készítési hely
Leltári szám
97.3.A
Azonosító
Hyp-6843
Állapot
Ép.
Bibliográfia
Szilágyi J. Gy., CVA Hongrie 2, 27–28, pl. 10, no. 1–3

Olpé, vállán és alján nyelvmintával, a testen két zónában bekarcolt egymásba fonódó félkörívekkel. Sárgásvörös színű járulékos festéssel készült a fül két oldalán látható kereszt, a pontok a félkörökben, lilásvörös színnel a sávok a két fríz között, valamint fehérrel a vonalak a két fríz szélein. 
Az olpé vázaforma korinthosi közvetítéssel érkezett Etruriába, és rendkívüli népszerűségre tett szert a bucchero és az etruszko-korinthosi kerámiagyártás körében (lásd a Gyűjtemény bucchero olpéját!), különösen a Kr. e. 7. század utolsó negyede és a Kr. e. 6. század első negyede közötti időszakban. Ezután a korinthosi típusú edények gyártása szinte teljesen abbamaradt Etruria területén. Az etruszko-korinthosi olpékon ritkán fordul elő figurális ábrázolás, leggyakrabban növényi vagy geometrikus motívumokkal találkozhatunk. 
Etruszko-korinthosi műhelyben készült. A díszített olpék gyártási központja Vulciban és környékén volt, de néhány példány Etruria vagy Közép-Itália távolabbi területeiről is ismert.
A tárgy adatlapját lásd a Beazley Archive oldalán.