Idős férfi portréja

Tárgytípus
Méret
23,1 × 13,4 × 15 cm
Datálás
modern
Korszak
Ábrázolás
Leltári szám
69.2.A
Azonosító
Hyp-6969
Állapot
Parosi márvány, lásd az anyagvizsgálat eredményét. Nyaknál letörve, az orr felső része hiányzik. Kisebb sérülések az állon, a homlokon, a füleken és a nyak tövénél.
Bibliográfia
Türr 1984, 187, no. RR 11; Frel, in GettyMusJ 5 (1977), 62, fig. 7–9

Hosszúkás, szögeletes arcú férfifej. A haj különálló, kis hullámos fürtökben van megmintázva, laposan simul a fejre, szabadon hagyva a széles és magas homlokot. A homlok fölötti hajtincsek balra kanyarodnak és csak a homlok szélénél helyezkedik el négy-négy ellenkező irányba ívelő fürt. A homlokon három vízszintes ránc. A mélyenülő szemek pupilláit bekarcolással jelezték, az íriszt kör alakban fúrták ki. Az orrtól lefelé két erős ránc húzódik. A nyak hosszú, inas.

A Caesar-portrék nyomán faragott fej 1800 után készülhetett, és egy a tizenkét római császárt ábrázoló portrécsoport része lehetett. Talán ugyanehhez a csoporthoz tartozott egy Claudiust ábrázoló szobor is (lásd Suhr, in AJA 59 (1955), pl. 94, fig. 1).

A Danielle Decrouez (Muséum d'histoire naturelle, Genève, Suisse) és Karl Ramseyer (Institut für Geologie, Universität Bern, Switzerland) által végzett anyagvizsgálatok eredménye alapján a szobor parosi (Paros-Marathi) márványból készült. Az analízis részletes eredményeit lásd itt.

A tárgy anyaga (lychnités) alapján feltételezhető, hogy a darab készítésére egy ókori szobrot használhattak fel, amit teljesen átfaragtak. A lychnités bányák ugyanis már a császárkor elejére lényegében kimerültek.

Lexikon