Fiatal nő portréja

Tárgytípus
Kultúra
Méret
24,5 × 20,3 × 26,7 cm
Datálás
Kr. e. 1. század utolsó harmada – Kr. u. 1. század első harmada.
Ábrázolás
Leltári szám
8426
Azonosító
Hyp-6994
Állapot
Az alsó rész kiegészítés (a nyak, a konty és az alóla kilógó fürtök, valamint a jobb fül alsó része). Az orr szintén modern. A fejtetőn hátul két elnagyoltan ovális alakú márványbetét. A bal fül mögött hosszú repedés húzódik a fejtetőig. Négy különböző méretű furat talán egy diadém rögzítésére szolgált; környékükön vasas elszíneződés figyelhető meg.
Bibliográfia
Hekler 1929; Arndt–Amelung–Lippold, EA (1893–)

A fiatal nő középen elválasztott hullámos hajat visel, amely hátul kis kontyba volt fogva, néhány fürt pedig kilógott alóla. A súlyosan megsérült és csúnyán kiegészített portré hajdani rangját jelzi, hogy a legkiválóbb minőségű márványból, parosi lychnitésből készítették.

Jankovich Miklós gyűjteményéből. Az özvegy, Flauck (Hauch) Rozália ajándékozta a Nemzeti Múzeumnak 1846-ban. Ekkoriban büsztre volt erősítve, és Minerva istennőnek határozták meg.

A mellképet 1943-ban adták át a Szépművészeti Múzeumnak, ahol később szétválasztották a két darabot.

A Danielle Decrouez (Muséum d'histoire naturelle, Genève, Suisse) és Karl Ramseyer (Institut für Geologie, Universität Bern, Switzerland) által végzett anyagvizsgálatok eredménye alapján a szobor parosi (Paros-Marathi) vagy lunai (carrarai) márványból készült. Az analízis részletes eredményeit lásd itt.