Gnathia oinochoé

Kultúra
Méret
magasság: 23,2 cm
Datálás
Kr. e. 4. század harmadik negyede
Anyag
Készítési hely
Leltári szám
2005.13.A
Azonosító
Hyp-802
Állapot
Ép.
Bibliográfia
Szilágyi J. Gy., Antik Gyűjtemény, 99–101; Szilágyi J. Gy., Ancient Art, 112–113; Szilágyi J. Gy., ÉM 2006 tél; Szilágyi J. Gy., in Ókor 6/1–2 (2007)

A valószínűleg tarentumi műhelyben készült Gnathia oinochoé a Kr. e. 4. század dél-itáliai kerámiaművességének jellegzetes finomkerámia típusa volt. A kecses, hosszúkás ovoid testű váza hasát sűrű függőleges bordázás díszíti. A vállhajlaton helyezkedik el az egyedüli festett díszítés: egy járulékos fehér festésű női komédiamaszk sárga ágak között. Az edénytalp alján vörös színnel festett kereszt látható.
A Kr. e. 4. század második negyedében a dél-itáliai vázakészítő műhelyekben új technika jött létre. A vázák testét teljesen feketére festették, és erre a fekete alapra utólag vitték fel változatos színekkel – főleg vörössel, sárgával és fehérrel – a díszítést. Az Apuliában ezzel az új technikával díszített vázákat egy korai lelőhelyükről, az Adriai-tenger partján fekvő Gnathiáról (ma Egnazia) nevezték el. Az elnevezés máig megmaradt, annak ellenére, hogy a Gnathia-kerámia a tarentumi vörösalakos vázafestő műhelyekben született, és készítésének fő központja később is Tarentum maradt. A Gnathia-vázákat Kr. e. 380–370-től legalább a Kr. e. 3. század végéig készítették Apuliában, de utánzataik elterjedtek Szicíliában, Campaniában és Etruriában is.