GY.I.K.

Kinek szól a Hyperión?

Mindenkinek, akit érdekel a klasszikus ókor kultúrája és művészete. Oldalait egyaránt haszonnal böngészhetik azok, akik többet szeretnének megtudni a magyar közgyűjteményekben őrzött ókori műtárgyakról és a gyűjtemények történetéről, és akik általánosságban szeretnék bővíteni ismereteiket az ókori Hellasz, Róma, Itália és Egyiptom kultúrájáról. A Hyperión megbízható hátteret nyújt a témával kapcsolatos középiskolai, és egyetemi oktatáshoz is.
 

Milyen adatokat tartalmaz a Hyperión?

Az adatbázis négy egységből épül fel. A névadó Hyperión a projektben résztvevő magyarországi közgyűjtemények ókori műtárgyait mutatja be alapadatokkal, leírással, képekkel és bibliográfiával. A Periégésis külföldi múzeumok kapcsolódó műtárgyait, valamint régészeti emlékek és lelőhelyek képes ismertetését tartalmazza. A Lexikon bejegyzései az antik kultúrák különböző aspektusait járják körül tudományos és közérthető nyelven, de tartalmaznak ókori szöveges forrásokat is. A Túraútvonalak egy-egy téma áttekintéséhez nyújtanak segítséget a kapcsolódó műtárgy- és lexikon-adatlapokból összeállított válogatások révén.
 

Hogyan keressek a Hyperiónban?

A Hyperión felületén többféleképp is kereshetsz. Az egyszerű kereső szabadszavas mezőjébe bármit begépelhetsz: alapállapotban a kereső az adatbázis minden szöveges tartalmát vizsgálja, de csak a pontos egyezéseket listázza ki. A négy szűrőgomb segítségével szűkítheted a keresést az adatbázis egységei szerint.
Az összetett kereső használata kicsit bonyolultabb, a keresési eredmények viszont sokkal pontosabbak. Itt nemcsak az adatbázis egységei szerint szűrheted a találatokat, hanem a keresési mezők szerint is. A mezőkbe gépelhetsz is, illetve a legördülő listákból is kiválaszthatod a keresett elemet, vagy elemeket.
 

Miért regisztráljak a Hyperiónba?

Regisztrált felhasználóként saját fiókot hozhatsz létre, és tetszés szerinti mappákba rendezve mentheted el kedvenc oldalaidat. A mappákhoz jegyzeteket is fűzhetsz. A regisztráció díjmentes.
 

Hogyan tudom törölni a Hyperión-fiókomat?

A funkció fejlesztés alatt áll. Kéréseddel fordulj a szerkesztőséghez az antik@szepmuveszeti.hu email-címen. Köszönjük a türelmet!

  

Kik írják a Hyperiónt?

A Hyperión szerzői a magyar ókortudomány mai nemzedékeinek képviselői: egyetemi hallgatók, fiatal kutatók, egyetemi oktatók, muzeológusok. Az adatbázis szerkesztését és fejlesztését a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye koordinálja, és a résztvevő tudományos intézmények képviselőiből álló szerkesztőbizottság felügyeli (a részletekért lásd az Impresszumot).
 

Hogyan használhatom fel a Hyperión oldalain található tartalmakat?

A Hyperión szöveges és képes tartalmát egyaránt szerzői jogok védik. A szöveges tartalmak felhasználása csak a tudományos idézés szabályait követő, pontos forrásmegjelöléssel engedélyezett (lásd alább). A Hyperión nem tulajdonosa az oldalon megjelenő képes tartalmaknak, azok felhasználása minden esetben a jogtulajdonos engedélyéhez kötött. A felhasznált képek szerzőségét, forrását, jogtulajdonosát és felhasználási engedélyét a képek info-ablakában feltüntetett adatok tartalmazzák. A Hyperión pontos felhasználási feltételeit lásd a Jogi nyilatkozatban.
 

Hogyan idézzek a Hyperiónból?

Kérjük, hogy a Hyperión adatlapjainak idézésekor a következő formátumot kövesd:

Tárgyadatlapok esetében:
„Adatlap címe (Adatlap azonosítója)”, in Nagy. Á. M. et al. (szerk.), Hyperión. Ókortudományi adatbázis (Budapest: Szépművészeti Múzeum, 2003‒).
URL: az adott oldal stabil url-je (letöltés: letöltés dátuma).

Például:
„Kora-kykládikus márvány nőalak (Hyp-2)”, in Nagy Á. M. et al. (szerk.), Hyperión. Ókortudományi adatbázis (Budapest: Szépművészeti Múzeum, 2003‒).
URL: http://hyperion.szepmuveszeti.hu/hu/targy/2 (letöltés: 2018. 10. 28).

„Rosette-i kő (Per-5258)”, in Nagy Á. M. et al. (szerk.), Hyperión. Ókortudományi adatbázis (Budapest: Szépművészeti Múzeum, 2003‒).
URL: http://hyperion.szepmuveszeti.hu/hu/diatar/2875 (letöltés: 2018. 10. 28).

A Lexikon esetében:
Szócikk szerzője, „Adatlap címe (a szerző neve mellett feltűntetett évszám)”, in Nagy Á. M. et al. (szerk.), Hyperión. Ókortudományi adatbázis (Budapest: Szépművészeti Múzeum, 2003‒).
URL: az adott oldal stabil url-je (letöltés: letöltés dátuma).

Például:
Kulin Veronika, „Aeneas (2016)”, in Nagy Á. M. et al. (szerk.), Hyperión. Ókortudományi adatbázis (Budapest: Szépművészeti Múzeum, 2003‒).
URL: http://hyperion.szepmuveszeti.hu/hu/lexicon/1708 (letöltés: 2018. 10. 28).