Rólunk

A Szépművészeti Múzeum Hyperión adatbázisa az antik művészet, az antik kultúrák felfedezésében nyújt segítséget. Alapját a magyarországi közgyűjtemények ókori műtárgyai adják, amelyeket részletes leírásokkal, szakirodalommal és fényképekkel együtt mutatunk be. A műtárgyakhoz lexikon­szócikkek és digitalizált szöveges források folyamatosan bővülő sora kapcsolódik. Az adatbázis keresőfelülete és kulcsszó-hálózata nemcsak a hazai gyűjteményeket foglalja közös rendszerbe, hanem a külföldi múzeumok és régészeti lelőhelyek anyagával is összeköti a Magyarországon őrzött ókori emlékeket.

Az adatbázis egyik alappillére a névadó Hyperión, amelyet a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye 2003 óta gondoz, s amely történetének első tizenöt évében ennek a gyűjteménynek a műtárgyait tette elérhetővé az interneten. Az elmúlt évek fejlesztései révén az oldal szerkesztéséhez számos további partner csatlakozott: 2018 őszétől a Hyperión a Szépművészeti Múzeum Antik és Egyiptomi Gyűjteménye mellett az Aquincumi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Komáromi Klapka György Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum anyagából is közöl műtárgyakat.

Az oldal másik alappillére a Periégésis, amely a külföldi múzeumokban őrzött ókori gyűjtemények és régészeti lelőhelyek anyagát teszi közzé magyar nyelven, a Hyperiónhoz hasonló rendszerben. Nevét Pausanias görög utazó és író művéről kapta, amely a görög szárazföld tájegységeinek történelmét, műemlékeit és a hozzájuk kapcsolódó történeteket járja körül. Az adatbázis Periégésis egysége is kirándulásra invitál, és a Magyarországon őrzött antik műtárgyakat a nemzetközi gyűjtemények kontextusában helyezi el.

Az adatbázis harmadik ágát a Lexikon szócikkei, illetve a műtárgy-adatlapokból és szócikkekből összeállított tematikus Túraútvonalak adják. Az adatbázis széleskörű tudományos együttműködés keretében valósul meg, szerzői a hazai ókortudomány mai nemzedékeinek képviselői, az egyetemi hallgatóktól a professzorokig.
 
Résztvevő intézmények
Budapesti Történeti Múzeum, Aquincumi Múzeum     
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Egyiptológiai Tanszék
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Régészeti Tanszék
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
Komáromi Klapka György Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum, Éremtár
Magyar Nemzeti Múzeum, Római Gyűjtemény    
Pécsi Tudományegyetem, Klasszika-filológia Tanszék
Szépművészeti Múzeum, Antik Gyűjtemény
Szépművészeti Múzeum, Egyiptomi Gyűjtemény