Mi ez?
A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye által a 2020/2021-es tanévre hirdetett Ókori vizeken levelező pályázat online fordulóinak felülete, egyúttal szabadon felhasználható oktatási segédanyag az antik történelem és kultúra általános és középiskolai tanításához.


Kiknek szól ez az oldal?
Az oldalon közzétett anyag egyaránt szól a verseny résztvevőihez és azokhoz a diákokhoz, akik a pályázattól függetlenül szeretnék játékos formában elmélyíteni az ókori világgal kapcsolatos tudásukat. Szól azokhoz a pedagógusokhoz és szülőkhöz is, akik a diákok munkáját segítik, illetve akik a tantermi vagy online oktatás gazdagításához keresnek színvonalas digitális tartalmakat.

Mit lehet itt csinálni?
Olvasni, gondolkodni, beszélgetni, rejtvényt fejteni, játszani. A versenyt csapatoknak hirdettük, mert együtt sokkal könnyebb és szórakoztatóbb megoldani a feladatokat. De az oldalakon elrejtett tippek és visszajelzések az egyéni munkát is segítik, bárki nekiláthat!

Mi az egyes fordulók témája? 
Az első fordulóban egy négyezer éves elbeszélésen, A hajótörött történetén keresztül mutatjuk be a Nílus-völgy ókori kultúráját: Egyiptom földrajzát, az egyiptomiak jellegzetes világképét és az istenekről alkotott elképzeléseiket, az egyiptomi művészet sajátosságait és azokat a képi és szöveges forrásokat, amelyek alapján mindezekről ma képet alkothatunk. A második fordulóban a görög mítoszok világát fedezzük fel a legendás hajósok, az Argonauták történetén keresztül, a harmadik feladatsor középpontjában pedig a görög-perzsa háborúk sorsfordító tengeri ütközete, a szalamiszi csata áll. A váratlan körülmények miatt elmaradt negyedik forduló helyett az első három témára építő kvízt állítottunk össze.

Miért van beépítve a feladatokba a megoldás is?
Mert szeretnénk megkönnyíteni az önálló munkát, ehhez pedig fontos a gyors visszajelzés. A válaszokban ráadásul újabb információkat, illetve a helyes megfejtést segítő tippeket is elrejtettünk, érdemes tehát minden lehetőségnél rákattintatni az ellenőrző gombra. 

A Hyperión adatbázis többi oldalát is használni kell a verseny megoldásához?
A Hyperión portál a magyarországi és külföldi múzeumokban őrzött ókori műtárgyakat gyűjti közös rendszerbe, s ezek értelmezését magyarázó lexikon szócikkekkel, tematikus túraútvonalakkal és virtuális kiállításokkal segíti. Mindenkit bátorítunk az oldalak böngészésére, de a versenyhez nem szükséges ezt a hatalmas anyagot mind áttekinteni: az egyes témákhoz tartozó szócikkek és műtárgyak válogatott listáját minden fordulóban külön linkkel adjuk meg.

Túl kicsik a képek, mit csináljak?
A feladatsorokat nagyobb méretben lehet megnézni, ha összecsukjuk a bal oldalon látható tartalomjegyzéket, a jobb felső sarokban elhelyezett ikonra kattintva pedig teljes képernyős nézetet is be lehet állítani. A feladatsorokba ágyazott képek méretét a monitor nagyítófunkciójával is lehet növelni (Ctrl +). 

Hiába kattintok, nem látom a forduló anyagát, üres az oldal. Mit tegyek?
A böngésző beállításai sajnos okozhatnak ilyen problémát, érdemes egy másik böngészőt kipróbálni. Technikai és tartalmi problémakkal kapcsolatban szívesen segítünk a marathon@szepmuveszeti.hu email-címen.