Útvonalak

Az ókori Róma, amelyet a hagyomány szerint Mars isten ikerfiai, Romulus és Remus alapítottak Kr.e. 753-ban, a Kr. e. 1. század végére a Földközi-tenger medencéjének egyedüli urává vált. A három földrészre kiterjedő birodalom államformája eleinte királyság, majd köztársaság volt, az actiumi csatát (Kr. e. 31) követően azonban Julius Caesar unokaöccse, Octavianus egyeduralmat épített ki. A szenátus  a megtisztelő Augustus (fenséges) névvel ruházta fel és Imperator Augustus Ceasar divi filius néven ő lett a Római Birodalom első császára. A birodalom ezt követően még fél évezreden át fennmaradt, és a történelem egyik legsikeresebb állama lett.

Bár a birodalom a Kr. u. 5. század végére felbomlott, az ókori római kultúra számos vívmánya ezt követően is tovább élt és mai életünknek is szerves részét képezi. Így például a Római Birodalom úthálózata máig kijelöli Európa fő útvonalait, a római jog pedig mai jogrendszerünknek is követendő példákkal szolgál. Az újlatin nyelvek, mint a francia, a spanyol, vagy az olasz, a latinból fejlődtek ki, amely a római hódítás következtében terjedt el Európa nyugati felén.

Róma és a birodalom különféle származású és nyelvű lakói eltérő szokások és hiedelmek szerint élték mindennapi életüket a császárkorban. Kíváncsi vagy milyen házakban laktak, milyen tárgyakat használtak és hogyan szórakoztak az Örök Város és a távoli proviniciák lakói? Ezen a virtuális túrán több kérdésedre is választ találhatsz.

 

A túraútvonal létrehozói