Az ókori mítoszokban gyakran szerepelnek furcsa, szörnyszerű lények, amelyeket szokatlan külsejük és nem hétköznapi tulajdonságaik megkülönböztetnek az emberektől és az állatoktól is. Különböző élőlények, például emberek és állatok ismertetőjegyeit hordozzák magukon, ezért keveréklényeknek is hívjuk őket. Vannak köztük félig madár, félig oroszlántestű lények (griffek), madártestű női vagy férfi alakok (szirének), oroszlántestű emberek (szfinx), félig ember-félig ló keverékek (kentaurok) és ló felsőtestű, tengeri kígyó alsótestű szörnyek (hippokamposzok) is. Egyes lények emberi formát öltöttek, de annyira csúnyák és rémisztőek voltak, hogy kővé dermedt, aki rájuk nézett (gorgók).

A mitikus lények közül sokan az istenek leszármazottai, akiket egy hérósz győz le valamely kalandja során. Nem minden keveréklény volt azonban vad és rémísztő, többen a hérószok segítőiként bukkannak fel a mítoszokban.

A szörnyszerű lényekről szóló történeteket nem csak szóban mesélték el, hanem vázákról, kisebb tárgyakról és domborművekről is ismerjük számos ábrázolásukat. Sőt, a képeken sok olyan fantázialényt is találunk, amelyet nem tudunk megnevezni.