A varázsgemma a császárkori amulettek egyik típusát jelölő modern elnevezés: vésett drágakövek tartoznak ide, amelyek egyúttal ékszerek is voltak. Méretük 1–3 cm, anyaguk főleg haematit, jáspis, kalcedon, lapis lazuli. Úgy tartották, mindegyik kőfajtának varázslatos tulajdonságai vannak (Lithika).

A varázsgemmákat sorozatokban készítették, de nincs köztük két egyforma (1–4.). Mindegyik amulett egyedi – mintha a vásárlók egyéni igényeire szabták volna őket.

Általában recept alapján készültek; számos ilyen szöveg maradt fenn (főleg a graeco-egyiptomi varázspapiruszokon), de néha magukon az amuletteken is felirat utal erre (5.).

Három alapfunkciójuk fontossága máig nem vesztett érvényéből: szerelem (6.), siker (7.), egészség (gyógyító varázsgemmák). A rontásra szánt varázsgemmák száma minimális (pl. szexuális célú agresszív mágia: 8.).

A varázsgemmák alakja a görög-római glyptika formáit követi. Fontos jellemzőjük, hogy mindkét oldalukat, olykor a peremüket is vésetek borítják: képek, jelek és szövegek. (A gemmákat amúgy főleg pecsételésre használták, ezért csak az egyik oldalukat díszítették.)

A képek zöme a császárkor graeco-egyiptomi kultúrájába tartozik (pl. Aphrodité, Isis, Harpokratés, Hélios, Osiris). Ezt két olyan képtípus egészíti ki, amelyek csakis amuletteken fordulnak elő: Chnoubis és az ún. kígyólábú szkhéma. A szinte mindig görögül írt szöveg lehet kérés (7.), istennév (pl. Iaó, Adónai), vagy varázsige. Ez utóbbi szintén istennév, de titkos, amelyet csak a hozzáértő szakemberek ismernek (funkciója tehát egy jelszóhoz hasonlít). A szaktudást igénylő kommunikáció eleme a varázsjel (9.) is. Az amulettre vésett motívumok azt az istent jelenítik meg, akitől a varázsló – a szó jelentése itt: rituális szolgáltatásokat nyújtó kisiparos – segítséget kér az amulett viselője számára.


A GALÉRIÁBAN SZEREPLŐ TÁRGYAK
1. Amulett emésztési panaszokra
2. Amulett emésztési panaszokra
3. Amulett emésztési panaszokra
4. Amulett emésztési panaszokra
5. Varázsgemma készítési hibával
6. Theanus szerelmi amulettje
7. Asklépiakos amulettje
8. A Dardanos kardja gemma
9. Amphiklés amulettje

KAPCSOLÓDÓ LEXIKON
A varázsgemmák