Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényében kulcsszerepet játszik egy amulett (talizmán), amely a történet kezdetén elkerül török tulajdonosától, Jumurdzsáktól. Hatását a janicsár így írja le: Valami hősnek a lelke van benne. Az a hős a próféta mellett harcolt. De a lelke most is harcol azzal, akinél a gyűrűje van. Azután rabul estem, és egy pap elvette tőlem. Míg az velem volt, nem fogott engem se golyó, se kard. Mihelyt az nem volt velem, egyik seb a másik után ért! A tisztjeim gyűlöltek. Apám, a híres Oglu Mohamed budai pasa, elkergetett. Bátyám, a híres Arszlán bég, összeveszett velem. A társaim megloptak. Rabságba is kerültem egypárszor. Elhagyott engem minden szerencse. (III. rész: A rab oroszlán, 4).

A talizmán formáját így írja le a szerző: A gyűrű köve szokatlanul nagy, négyszögletes fekete kő, vagy sötét gránát vagy obszidián, nem lehetett megismerni a holdvilágnál. De azt tisztán lehetett látni, hogy valami halványsárga kőből hold van rajta meg körülötte öt apró gyémántcsillag. (I. rész: Hol terem a magyar vitéz?, 14). 

Fémgyűrűről van tehát szó, amelybe drágakövet foglaltak – egy másik helyen topázként szerepel –, középen a Holddal, körben pedig öt csillaggal. Jumurdzsák talizmánja az írói képzelet szüleménye, de az amulett típusa hosszú történeti múltra tekint vissza. Az ábrázolás leírása ugyanis pontosan megfelel a római császárkorban elterjedt varázsgemmák egyik gyakori típusának (1.).

Az sem képtelenség, hogy egy ókori amulett eljuthatott volna egy janicsár főtiszthez – ennek elvben két módja is lehetett. Antik varázsgemmákat az ókor után is gyakran használtak (2–3.) Sőt készítettek is ezek motívumaival újabb gemmákat (4–5.), és amuletteket (6.).


A GALÉRIÁBAN SZEREPLŐ TÁRGYAK
1. Gemma: holdsarló öt nyolcágú csillaggal
2. Ókori varázsgemma 13. századi ereklyetartóban
3. Gemma modern gyűrűben
4. Varázsgemma: az Anguipes-típus
5. Pecsétlenyomat másolata
6. Bronzlap arab szöveggel és varázsgemmák tervrajzával

KAPCSOLÓDÓ LEXIKON
A varázsgemmák