Kiállítás

A Szépművészeti Múzeumban található Magyarország egyetlen átfogó antik művészeti gyűjteménye. Mintegy hatezer műtárgyat őriz, azoknak a kultúráknak az emlékeit, amelyek a Földközi-tenger medencéjében, a Mediterráneumban virágoztak a Kr. e. 3. évezred és a Kr. u. 7. század között. Valamennyi műtárgy Magyarország területén kívül került elő.

A Gyűjteményt kezdetben a 19. század végén létrehozott antik szobrászati másolatok alkották, a II. világháborúig ezeket a gipszmásolatokat is kiállították. 1908-ban a Múzeum megvásárolta Paul Arndt német régész 135 tételes márványgyűjteményét, amelyet 1914-ben terrakotta kisplasztikai alkotásokkal egészítettek ki. Az átfogó ókori műgyűjtemény a II. világháború után jött létre a magyar múzeumokban szétszóródott antik műtárgyak összegyűjtése révén, amelyet főleg Dobrovits Aladárnak (1909–1970) és Szilágyi János Györgynek (1918–2016) köszönhetünk. Az ezredforduló óta tervszerű műtárgy-vásárlásokra is lehetőség nyílik.

Ezen a néhány oldalon az Antik Gyűjtemény állandó kiállításait tekintjük át az 1913-ban megnyílt első tárlattól kezdve a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciója miatt 2015-ben bezárt kiállításig. A 2018 óta látható Klasszikus ókor kiállítás anyagát itt tesszük elérhetővé.