A BUCCHERO

A bucchero Etruria jellegzetes, az egész Mediterráneumban egyedi kerámiatípusa. Legfőbb sajátsága a sötétszürke külső felület, valamint a vázák falának teljes keresztmetszetén megfigyelhető szürke szín, amely a reduktív égetési eljárásnak köszönhető. Készítése a Kr. e. 7. században kezdődött, talán Caerében, de hamar elterjedt Etruriában, majd a század végétől Campaniában is. A Kr. e. 7. századi kiváló minőségű, vékonyfalú, fémes csillogású darabok (bucchero sottile) jól megkülönböztethetők a Kr. e. 6. századi vastagfalú, sötétszürke edényektől (bucchero pesante).

A műhelyek sokféle vázaformát készítettek, legtöbbjük a borfogyasztáshoz kapcsolódik. Számos típus föníciai–pún és görög importedények nyomán jelent meg – például a kancsók (oinochoé, 1.; olpé, 2.) és ivóedények (kotylé) különféle változatai. Más formák helyi eredetűek, mint a szalagfüles amphora (3.), a talpas kehely (chalix, 4.) és a perem fölé magasodó két füllel ellátott kantharos (5.).

A vázák jelentős része díszítés nélkül készült, de a Kr. e. 7. századi darabokon a fésűszerű szerszámokkal készített benyomott díszítés (6.), valamint a bekarcolással létrehozott figurális jelenetek is gyakoriak. A Kr. e. 6. században kedvelt volt a reliefes díszítés, amelyet pecséthengerrel vagy mintából préselt darabok felhelyezésével alakítottak ki (7–8.).

Bucchero vázákat a Földközi-tenger egész vidékére exportáltak, még Korinthosból, a korszak egyik legfontosabb művészeti és vázafestészeti központjából is ismertek.

A bucchero páratlan kerámiatípus, időben és térben távoli párhuzamokat viszont találhatunk. Az elnevezés a spanyol búcaro szóból ered, amelyet eredetileg Dél-Amerika egyik hódítás előtti, egyszínűre égetett kerámiafajtájára használtak (9.). A mai napig a buccheróhoz hasonló technikával készül a nádudvari fekete kerámia is (10.)
 

A TÉMÁRÓL BŐVEBBEN LÁSD A LEXIKONT
A bucchero kerámia


A GALÉRIA KÉPEIRŐL BŐVEBBEN
1. Campaniai bucchero oinochoé
2. Etruszk bucchero olpé
3. Etruszk bucchero amphora
4. Etruszk bucchero talpas tál
5. Etruszk bucchero kantharos
6. Etruszk bucchero talpas csésze
7. Etruszk bucchero talpas csésze
8. Etruszk bucchero hydria
9. Mexikói búcaro kancsó
10. Nádudvari fekete kerámia