Kiállítás

A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének állandó kiállítása
 

Az Antik Gyűjtemény kiállításán a klasszikus ókori hagyomány válik láthatóvá. A kiállítás középpontjában a görög, az etruszk és a római kultúra áll, tágabban pedig a Földközi-tenger medencéje, a Mediterráneum, amelynek ókori világát három részben, három különböző szempontból mutatja be. A Hellasz – Itália – Róma terem az európai művészet három ókori útját eleveníti fel, a Kultúrák uniója: az ókori Mediterráneum pedig a klasszikus ókori kultúráknak arra a közös tulajdonságára hívja fel a figyelmet, hogy mindig nyitottak voltak máshonnét érkező hatások befogadására. „Lépjetek be, itt is istenek laknak”: Erósz – Dionüszosz – Thanatosz: az itt kiállított tárgyak az antikvitás szellemi közegének olyan vonásait mutatják be, amelyeknek ma is, számunkra is lehet érvényes mondanivalójuk.

A kiállításon az Antik Gyűjtemény anyaga más múzeumok kölcsönbe kapott műtárgyaival gazdagodik; a kultúrák párbeszédét az ókori tárgyak között itt-ott felbukkanó „hamisítványok” – antik minták sajátos átértelmezései – is tanúsítják. A kiállítást inkább böngészésre, mintsem „végigolvasásra” szánjuk. Nem vázolunk ideálképet. A látogató talán néhol megkérdezi: „Hogy lehetett így élni?”, máshol pedig rácsodálkozik, hogy így is lehetett élni. Mert a klasszikus antik hagyomány meghatározó vonása, hogy a későbbi korok számára is kínál érvényes tanulságokat: az ókori kultúrák tanulmányozása egyben saját kultúránk, saját életünk tanulmányozása.

Klasszikus ókor kiállítás nyitánya egy nagyméretű, nőalakot ábrázoló szobor a Kükládokról, az európai márványszobrászat legkorábbi alkotásainak egyike. Az antik kiállítás azonban „nem egyirányú utca”: a műtárgyakkal bárhol el lehet kezdeni ismerkedni. Az egyes termek anyagát folyamatosan tesszük közzé, az eligazodáshoz pedig az alábbi  térkép nyújt segítséget.